ساخت کفش های دست دوز
ساخت کفش های دست دوز، به دلیل دقت بالا و استفاده از بهترین متریال، امروزه به یکی از پرطرفدارترین و گرانترین صنایع تبدیل شده است. کفش های دست دوز نسبت به کفش های معمولی مزیت های بسیاری دارد. ساخت کفش دست دوز درست مطابق اندازه پای شما، جنبه اصلی این کفش ها محسوب می شود. برخلاف کفش دست دوز، کفش های آماده در اندازه های طبقه بندی شده تولید می شوند و اگر کفشی که شما می پسندید مناسب سایز پای شما نباشد، فرصت خرید کفش مورد پسند خود را از دست خواهید داد. اما این امر در مورد کفش دست دوز اتفاق نمی افتد. همچنین به دلیل اینکه کفش های دست دوز دقیقا مناسب پای شما دوخته می شوند، به صورت یکپارچه پاها را در بر می گیرند و در هنگام پوشیدن این کفش ها، راحتی بی نظیری را تجربه می کنید. از آن جایی که در دوخت کفش دست دوز، کفاش سختگیری و توجه بیشتری در مورد متریال به کار رفته در ساخت این نوع کفش دارد، این نوع کفش ها از متریال درجه یک و انواع چرم طبیعی باکیفیت ساخته می شوند و به جزئیات کفش نیز توجه زیادی می شود. در نتیجه کفش دست دوز کفشی با کیفیت بالا و دوام و راحتی بی نظیر است. از همین رو در این مقاله ما به بررسی لوازم مورد نیاز برای تولید کفش دست دوز و مراحل تولید آن در کارگاه یا منزل میپردازیم.
وسایل مورد نیاز برای ساخت کفش دست دوز
برای تولید کفش های دست دوز، ابزار و وسایل متعددی مورد استفاده قرار می گیرند. مواردی که نام می بریم، هر یک از ابزار های ضروری برای استفاده در مراحل تولید کفش دست دوز محسوب می شوند.
1. انواع چرم
اصلی ترین و ضروری ترین متریال برای ساخت کفش های دست دوز چرمی، انواع چرم است. چرم ها را به دو صورت طبیعی و مصنوعی می توان تهیه و استفاده کرد. معمولا برای هر قسمت از کفش از نوع مخصوصی از چرم استفاده می شود. برای مثال، برای قسمت های زیره کفش، زیر ساز و همچنین برای رویه کفش معمولا از چرم گاوی استفاده می شود. این در حالی است که برای قسمت آستر کفش از چرم بز، میش و گیاهی استفاده می کنند. در تولید کفش های چرمی دست دوز، لازم به ذکر است که قیمت و کیفیت کفشی که با چرم طبیعی تولید می شود به مراتب بیشتر و بالاتر از کفش با چرم مصنوعی است. چرمی که برای تولید کفش از آن استفاده می کنیم باید ویژگی های زیر را داشته باشد :
- Ø درخشش بالایی نداشته باشد.
- Ø وقتی آن را به پا میکنید چروک نشود.
- Ø هنگام راه رفتن ترک برنداررد.
- Ø در مواجهه با حرارت دچار تغییر شکل نشود.
- Ø بهتر است بوی پوست حیوانات بدهد.
2. قالب کفش
قالب های کفش معمولاً ماکت های مصنوعی از شکل پا هستند که از جنس چوب، چدن، پلیاتیلن و سایر موارد بوده و یکی از ضروری ترین بزار ساخت کفش دست دوز است. قالب ها را در انواع و سایز های مختلف می توانید برای دوخت خود استفاده کنید. جنس قالب ها باید به شکلی باشد که در برابر فشار، حرارت و رطوبت دوام کافی داشته باشد.
- Ø قالب های چوبی بیشتر برای ساخت کفش های سفارشی و با تولید کم کاربرد دارد.
3. زیره کفش
زیره کفش از قسمت های مهمی از کفش است که از متریال های مختلفی مانند چرم، لاستیک، پلی اورتان و ترکیبات PVC ساخته می شود. زیره در قسمت زیرین کفش قرار گرفته و ارتباط مستقیمی با سطح زمین دارد، بنابراین جنس آن باید به گونه ای باشد که از اصطکاک بیش از حد جلوگیری کند. زیره چرمی از بهترین و رایج ترین کف های چرمی است که علاوه بر راحتی، پاهایتان عرق نخواهد کرد. این نوع زیره برای کفش های رسمی و اداری کاربرد دارد.
4. گاز کارکشی
این ابزار یکی از ضروری ترین ابزار های کفاشی و دوخت کفش های چرمی است. از این وسیله برای کشیدن چرم بر روی قالب کفش استفاده می شود تا به این طریق بتوانید بقیه مراحل تولید کفش را به آسانی انجام دهید.
5. سمبه
برای دوخت کفش ایجاد کردن سوراخ هایی بر روی سطح چرم ضروری است. سمبه وسیله ای است که این وظیفه را به عهده دارد. لازم به ذکر است که در تولید کفش هایی که به صورت ماشینی و صنعتی ساخته می شوند، استفاده از این ابزار ها کاربردی نیست.
6. چکش کفاشی
از چکش کفاشی برای کوبیدن میخ های سایه پاشنه کفش استفاده می شود، همچنین از چکش ها می توان برای سمباده زدن و سوراخ کردن چرم نیز می توان استفاده کرد.
7. چسب آهن
از این نوع چسب برای چسباندن قسمت های مختلف کفش و چرم به یک دیگر استفاده می شود. از چسب های متفاوتی برای این کار می توان استفاده کرد اما بهترین مورد، چسب آهن است. از چسب آهن همچنین برای چسباندن زیره کفش نیز استفاده می شود.
مراحل تولید کفش دست دوز
در مرحله اول، قطعات مورد نیاز رویه از طاقه های چرم طبیعی گاوی برش داده می شود. بعد از برش قطعاتی چرمی مورد نیاز رویه، کناره های چرم توسط دستگاه لویس نازک کاری می شود و بعضی قسمت های حساس به صورت دستی انجام می شود. در گام بعد اجزای رویه چسب زنی می شود و پس از وصل شدن اجزا به یک دیگر، رویه توسط چکش کاری محکم می شود تا رویه برای انجام کار های تزئینی (طرح اندازی) و مرحله دوخت آماده شود. در مرحله دوخت اجزای مختلف رویه که به یک دیگر به وصله چسپ متصل شده بودند، چرخ کاری می شوند. وصل کردن رویه به استری مرحله بعدی دوخت کفش می باشد. در این مرحله اجزای استری از چرم طبیعی بزی برش داده شده به یک دیگر متصل و پس از چسب زنی و چکش کاری به هم دیگر دوخته می شوند و در آخرین مرحله پسلایی سازی اضافات کار گرفته شده و پسلایی آماده انجام فرآیند دوخت می شود. در تولید کفش های دست دوز، از کفی های آماده استفاده نمی شود و کفی داخل کفش از طاقه های چرم طبیعی گاوی به صورت دستی برش داده شده و پس از وصل کردن کفی به قالب کفش، اضافات کفی دورگیری می شود. در این مرحله ( قالب گیری )، لایه ای به نام قدک ( از جنس کتان ) بین رویه و استری کار قرار داده می شود و سپس پسلایی وارد مرحله قالب گیری می شود که در این مرحله پسلا روی قالب قرار گرفته و بوسیله چسپ و میخ به قالب متصل می شود.
پس از طی فرآیند ۲۴ ساعته قالب گیری، پسلایی قالب کفش رو به خود می گیرد و پس از جدا شدن میخ ها، پسلایی سمباده کاری شده و کفش وارد مرحله لژ گزاری می شود. در این مرحله نوار های چرمی به صورت دستی از طاقه های چرم بریده می شود. نوار های چرمی بریده شده توسط ابزارهای مختلف حالت دهی شده و سپس کنارهه ای نوار توسط دست به شکلی مثلثی بریده می شود تا نوار برروی کار راحت تر شکل گرفته و چسبانده شود. پس از این وارد مرحله زیره گذاری می شویم. در این مرحله زیره چرمی کار توسط الگو بریده می شود و زیره ها را برای شکل گیری بهتر به مدت ۳ ساعت در تاراب قرار می دهند. بعد از طی این فرآیند زیره حالت نم دار به خود گرفته و وارد مرحله لویس کاری می شود تا به ضخامت مطلوب برسد. پس ازمرحله لویس، زیره و سطح زیرین کفش سمباده کاری شده و برای مرحله چسب زنی آماده می شوند و قطعه فلزی کوچکی ( فنر ) میان زیره و کفش قرار داده می شود تا کفش حالت کلی خود را حفظ کند. سپس کار وارد مرحله دوخت ( بخیه ) می شود و به این جهت در کناره های زیره درز هایی ایجاد شده و قالب از کفش خارج می شود تا بخیه کاری روی کار انجام شود. بعد از بخیه کاری این درز ها توسط چسب بسته می شوند و وارد مرحله سمباده کاری می شوند و سپس کارهای تزیینی روی کار انجام می شود.
جمع بندی
ساخت کفش دست دوز یک هنر و صنعت دقیق و با ارزش است که نیازمند توجه به جزئیات و دقت بالایی دارد. کفش دست دوز به دلیل دقت بالا و استفاده از بهترین متریال در ساخت، نسبت به کفش های معمولی دارای مزیت های بسیاری است. مهم ترین ویژگی این کفش در کنار دوام و کیفیت بالا، خاص بودن آن است که به شما استایلی منحصر به فرد می بخشد. آن چه باید در هنگام خرید کفش دست دوز مد نظر قرار دهید، میزان تبحر و مهارت صنعتگری است که این کفش را برای شما می سازد. همچنین باید پیش از سفارش این نوع کفش، در مورد متریال مورد استفاده در دوخت آن آگاهی لازم را کسب کنید. از این رو ما در وبسایت کفش عرفان در این مقاله تمام اطلاعات لازم در مورد تولید کفش دست دوز را جمع آوری کردیم تا راهنمای کامل شما در این زمینه باشد. توجه داشته باشید، قطعا تنها با مطالعه و یا دیدن فیلم های آموزشی نمی توان به مهارت استفاده از ابزار و وسایل ساخت کفش رسید و نیاز است که به صورت عملی با این ابزار کار کنید.