رنگ کردن کفش
رنگ کردن کفش ها، از جمله کفش های چرمی علاوه بر زیبا تر جلوه دادن ظاهر کفش، مزایا و فواید بسیاری را به دنبال دارد. احیای زیبایی از دست رفته کفش ها بر اثر کهنگی و فرسودگی پس از مدت ها استفاده، پنهان سازی خراش ها و شکاف های ایجاد شده بر اثر کاربرد طولانی مدت، تنوع بخشی به ظاهر کفش و صرفه جویی قابل توجه در هزینه ها از مزایا و دلایل تمایل افراد به رنگ کردن کفش هایشان است. در ادامه این مقاله به توضیح روش های رنگ کردن، مراحل عملی رنگ آمیزی، انتخاب رنگ مناسب و نکات ایمنی قبل و بعد رنگ آمیزی کفش ها پرداختیم تا رنگ کردن کفش برای شما در منزل بسیار آسان تر شود.
چه کفش هایی را می توان رنگ کرد
کفش هایی که از جنس چرم، مخمل، یا پارچه هستند، امکان رنگ کردن دوباره را دارند. اما در هنگام رنگ کردن باید توجه داشت که نوع مواد و پوشش هایی که بر روی کفش ها در زمان ساخت کفش وجود دارد نیز تاثیرگذار است. به عنوان مثال، رنگ کردن کفش های چرم طبیعی در مقایسه با کفش های ساخته شده از چرم مصنوعی راحت تر است و رنگ را بهتر جذب می کند. یا کفش هایی که با پوشش های ویژه ای پوشیده شده اند ممکن است رنگ را به خوبی جذب نکنند و نتیجه نهایی مطلوبی نداشته باشند. پس حتما توصیه می شود روی یک قسمت از کفش که در دید کمتری قرار دارد مقداری از رنگ را تست کنید.
انتخاب رنگ مناسب برای رنگ آمیزی کفش
انتخاب نوع مناسب رنگ برای رنگ آمیزی کفشها به دلیل نقش تعیین کننده در میزان موفقیت عملیات و رضایت بخش بودن نتیجه حاصله اهمیت بسیار زیادی دارد. در انتخاب رنگ مناسب برای رنگ آمیزی کفشها معیارهایی همچون ماندگاری، سلیقه ی شخصی و سازگاری با سبک پوشش را برای دستیابی به بهترین نتیجه باید در نظر گرفت. همچنین یکی از مواردی که در انتخاب نوع رنگ خیلی باید به آن توجه کرد قابلیت نفوذ و چسبندگی رنگ به سطح کفش است. رنگ های الکلی و روغنی در این مورد بهتر عملکرد را دارند. زیرا ذرات ریزتری داشته و توانایی نفوذ عمیق تری به درون ساختار کفش را دارا می باشند. همین امر باعث می شود رنگ پایدار تر شده و در برابر عواملی مانند سایش، رطوبت و نور خورشید مقاومت بیشتری از خود نشان دهد.
روش های رنگ کردن کفش
- رنگ کردن کفش ها با توجه به شرایط، امکانات، مهارت فرد و نوع کفش به روش های مختلفی انجام می شود. یکی از متداول ترین روش ها برای رنگ کردن کفش در منزل، استفاده از رنگ اسپری است. رنگ اسپری ها آماده بوده و فقط نیاز است رنگ مورد نظر درون ظرف اسپری ریخته شده و با فشار هوا، رنگ از طریق نازل به صورت یک لایه یکنواخت و نازک روی سطح کفش پاشیده شود. البته در نظر داشته باشید، رنگ آمیزی با این روش کیفیت چندان بالایی نداشته و پوشش خوبی روی سطح کفش ایجاد نمی کند.
- روش دیگر، استفاده از قلم مو و رنگ های تخصصی است. در این روش لازم است رنگ را به دقت و با حوصله، به وسیله قلم مو بر روی تمام سطوح و شیارهای کفش بکشید تا پوششی یکنواخت و کامل حاصل شود. این روش هرچند وقت گیر است اما نتیجه ای حرفه ای تر خواهد داشت.
- یکی دیگر از روش های رنگ کردن کفش، استفاده از برس های ضد آب و رنگ های فاقد حلال است. این نوع مواد قدرت نفوذ بالایی در لایه های چرم داشته و پوششی محکم و دوام دار ایجاد می کنند.
مراحل رنگ کردن کفش
پس از پیدا کردن مکانی با تهویه مناسب، اولین مرحله برای رنگ کردن کفش ها، آماده سازی آن ها و تمیز کردن آن ها است. پاک کردن کامل کفش با استفاده از پاک کننده های چرم و حذف واکس ها و لایه های محافظتی، بسیار حائز اهمیت است. زیرا پس از آماده سازی، کفش آماده پذیرش رنگ خواهد بود. پاک کردن کامل کفش با الکل و پارچه، سنباده زدن نواحی براق، پاک کردن مجدد با پارچه مرطوب و در نهایت اعمال ماده آماده کننده روی سطح کفش از مراحل آماده سازی کفش ها است تا رنگ به خوبی جذب شود.
در گام بعد پس از انتخاب نوع رنگ مناسب و آماده کردن آن، با استفاده از برس، پارچه یا قلم مو، رنگ را به صورت لایه ای نازک و با ضربات یکنواخت روی کفش پخش می کنیم. توصیه می شود حداقل دو الی سه لایه رنگ را به همین صورت بر روی کفش بزنید و بین هر لایه ۳۰ دقیقه فاصله دهید.
هنگامی که رنگ را اعمال کردید، باید زمان کافی به کفش داده شود تا کاملاً خشک شود. این مرحله حداقل بین ۱ تا ۲ ساعت طول می کشد. اما اگر چند لایه رنگ زده شده باشد باید تا ۴۸ ساعت صبر کرد. هر چه زمان بیش تری به خشک شدن کفش ها اختصاص دهید، بهتر است. رنگ کفش های شما با خشک شدن پر رنگ تر و یک دست می شود. همچنین برای تقویت رنگ، افزایش درخشندگی و محافظت از کفش پس از خشک شدن کامل رنگ، می توان از واکس و جلای چرم استفاده کرد. برای انجام این کار، یک پارچه تمیز را به واکس کفش آغشته کنید و با حرکات دایره ای واکس را روی کفش های خود بزنید. پس از آن می توانید از یک جلا دهنده استفاده نمایید که با رنگ کفشهایتان مطابقت داشته باشد پس از آن اجازه دهید کفش ها خشک شوند. هنگامی که کفش های خود را جلا دادید، از یک برس کفش استفاده کنید و کل کفش خود را برس بزنید. پس از اتمام برس زدن، فقط باید یک لایه نازک واکس روی کفش باقی بماند.
نکاتی که در مورد رنگ کردن کفش باید به آن توجه کنید
- قبل از شروع کار حتماً دفترچه راهنمای استفاده از رنگ را که در آن نکات ایمنی، نسبت مخلوط کردن، زمان خشک شدن و سایر نکات لازم ذکر شده است را مطالعه کنید. عدم رعایت دستورالعمل ها می تواند باعث بروز عوارض جانبی شود.
- بهتر است حتما از دستکش، روپوش، ماسک و دیگر وسایل محافظت فردی برای پیشگیری از آسیب دیدن پوست و لباسها، استفاده شود.
- از خیس شدن کفش ها خودداری کنید. رطوبت می تواند به مرور زمان باعث محو شدن رنگ شود.
- برای اینکه کفش در برابر آب مقاوم باشد، پس از رنگ آمیزی از اسپری ضد آب استفاده کنید.
- از قرار دادن کفش های رنگ شده در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنید. نور خورشید به مرور زمان باعث محو شدن رنگ می شود.
- هنگام تمیز کردن کفش ها توجه داشته باشید، استفاده از پاک کننده ها یا پولیش های زبر می توانند رنگ کفش را از بین ببرند.
- پس از رنگ کردن مجدد کفش ها، برای حفظ دوام رنگ جدید آن ها را در جای خشک، خنک و تاریک نگهداری کنید.
- برای حفظ درخشش و به حداقل رساندن آسیب به کفش خود، هفته ای یک بار کفش ها را واکس بزنید.
جمع بندی
مطمعنا رنگ کردن کفش های چرمی راهکار مناسبی برای احیای زیبایی از دست رفته آن ها بوده و می تواند عمر مفید کفش ها را تا حد قابل توجهی افزایش دهد. رنگ کردن کفش چرم، کار سختی نیست. ما در این مقاله از وبسایت چرم عرفان سعی کردیم تا با ارائه نکات و روش های کاربردی آسان اما تست شده شما را راهنمایی کنیم تا بتوانید در خانه و به راحتی کفش و کیف چرم خود را رنگ کنید. حتما پس از رنگ کردن، کفش چرم خود را واکس بزنید و آن را جلا دهید. فراموش نکنید کفش های چرمی بعد از رنگ کردن نیاز به مراقبت بیشتری دارند پس با رعایت نکات مراقبتی از تغییر رنگ آن پیشگیری کنید.