درد کف پا
درد کف پا، به خصوص درد در قوس پا یکی از درد های رایج بین تمامی افراد اعم از پیر، جوان، کودک، مرد و زن است. این درد که بیشتر در ورزش کاران از جمله دوندگان حس می شود، بیشتر در سینه پا و پاشنه دیده می شود. البته ممکن است تا روی پا، مچ پا، زانوها، باسن ، پاها و کمر خود احساس درد پیشروی کند. این درد ممکن است حتی هنگام راه رفتن یا ایستادن، یا در حین و یا بعد از فعالیت های مربوط به پاها، بیشتر شود. و این مورد فقط وابسته به علت اصلی درد است. در ادامه رایج ترین دلایل بروز این درد را به همراه چند روش درمان خانگی برای شما آورده ایم. توجه کنید که اگر درمان درد پاشنه پا را جدی نگیرید؛ ممکن است دچار عوارض طولانی مدت شوید و برای درمان به عمل جراحی نیاز پیدا کنید.
دلایل درد کف پا
از آن جایی که دلایل احتمالی زیادی برای درد پاشنه پا و علت درد کف پا وجود دارد، تشخیص صحیح علت درد اهمیت زیادی دارد. ما در مجموعه کفش عرفان در این مقاله به شرح رایج ترین علت های درد در کف پا می پردازیم. البته توجه داشته باشید تشخیص درست و اصلی باید توسط پزشک متخصص انجام شود.
1. نوروپاتی محیطی
این درد که اغلب همراه با سوزن سوزن شدن و سوزش همراه است، نوعی درد عصبی است که از اعصاب دور از نخاع و در لبه های بیرونی بدن شما ناشی می شود. این بیماری در اثر اعصاب آسیب دیده یا نادرست ایجاد می شود و علت درد پا برای بسیاری از افرادی است که با یک بیماری مزمن زندگی می کنند.
2. فاشئیت کف پا
این عارضه یکی از شایع ترین علت های درد در پاشنه و قوس کف پا است. فاسیای پلانتار رباطی است که در امتداد کف پای شما قرار دارد و التهاب در این بافت منجر به درد شدید به خصوص در صبح یا بعد از ایستادن طولانی مدت می شود. در این وضعیت، ابتدا فاسیا تحریک و سپس ملتهب شده و در نتیجه، درد پاشنه پا ایجاد می شود. افرادی که دچار مشکلات قوس کف پا هستند (صاف بودن کف پا بیش از حد یا قوس زیاد کف پا) بیشتر مستعد ابتلا به فاشئیت کف پا می باشند.
3. خار پاشنه
خار پاشنه یک برآمدگی استخوانی است که می تواند در قسمت پاشنه پای فرد ایجاد شود. بیرون آمدن خار پاشنه از زیر پاشنه به سمت قوس کف پا (وسط پا) بوده که به این ناحیه از پا فاشیای کف پا میگویند. زمانی که خار پاشنه در عکس اشعه ایکس دیده می شود، ممکن است تا ۱.۵ سانتیمتر طول داشته باشد. اگر عکس برداری با اشعه ایکس نتواند وجود خار پاشنه را تأیید کند، پزشک ممکن است این بیماری را سندرم خار پاشنه بنامد.
4. پوشیدن کفش نامناسب
قطعا کفش نقش مهمی در احساس ایجاد شده در پاها دارد. برخی اوقات علت درد در کف پا می تواند به خاطر پوشیدن کفش های نامناسب و به خصوص کفش هایی که سطح حمایت کمتر از انحنای کف پا دارند یا پوشیدن کفش هایی که بسیار تنگ هستند، باشد. کفش هایی که استفاده می کنیم، باید از پا حفاظت کرده، راحت و نرم باشند. همچنین کفش می بایست دارای سطح مناسب قوس به منظور حمایت از انحنای کف پا بوده و عرض مناسب داشته باشد.
راه های درمان خانگی درد کف پا
همان گونه که در مطالب بالاتر اشاره کردیم، احساس درد در کف پا، عارضه ای است که به دلایل بسیار متنوعی ایجاد می شود، بنابراین درمان این مشکل نیز بسیار وابسته به دلایل زمینه ای است. توجه داشته باشید که درمان اصلی با صلاح دید پزشک انجام می شود و راه حل های گفته شده در ادامه درمان های خانگی هستند.
1. کم کردن وزن و رژیم غذایی مناسب
کم کردن وزن اولین گام است که کمک بسیار زیادی خواهد کرد که فشار کمتری به بافت تاندون و فاسیای کف پا وارد شود. همچنین داشتن یک رژیم غذایی سالم و ضد التهابی مثل مصرف غذا های حاوی زرد چوبه، آب لیمو و آنتی اکسیدان ها کمک خواهد کرد که درد های ناشی از این التهاب ها از بین برود.
2. استفاده از کرم های ضد درد موضعی
استفاده از برخی کرم ها و پماد ها مثل منتول، اکالیپتوس و برخی محصولات دیگری که حاوی سالیسیلات هستند برای کاهش درد بسیار موثر است. استفاده از روغن های سنتی مثل روغن سیاه دانه هم می تواند در کاهش درد های ناشی از کف پا موثر باشد.
3. پیاده روی و استفاده از کفشهای طبی
استفاده از کفش های طبی برای جلوگیری از آسیب دیدگی و کشیدگی تاندون های کف پا بسیار انتخاب خوبی خواهد بود. پیاده روی و انجام تمرینات کششی می تواند پاها را تقویت کند. البته بیماران باید از انجام فعالیت های بدنی با شدت زیاد به شدت اجتناب کنند.
4. استفاده از کمپرس گرم و یخ
کمپرس سرد می تواند تورم را در ناحیه آسیب دیده کاهش دهد. قرار دادن یخ به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بر روی ناحیه درد دو بار در روز، می تواند التهاب و درد را کاهش دهد. برای جلوگیری از تماس مستقیم با پوست، باید همیشه یخ را در حوله بپیچید. همچنین می توانید از حوله داغ یا کمپرس گرم استفاده کرده و یا حمام آب گرم بگیرید. یخ معمولاً برای صدماتی که در ۴۸ ساعت گذشته رخ داده اند بهترین روش میباشد. پس از آن، گرما می تواند گزینه مناسبی باشد.
جمع بندی
درد کف پا می تواند به مرور زمان به یک بیماری مزمن تبدیل شود که روی کیفیت زندگی شما تأثیر می گذارد. برای تشخیص دلیل ایجاد این درد ها ابتدا باید ببینید دقیقا کدام قسمت از پای شما درد می کند و با چه علائمی همراه است. در این مقاله سعی کردیم تا به صورت کاملا تخصصی تمامی دلایلی که موجب درد کف پا می شوند را با هم بررسی کنیم. روش های بسیار زیادی برای درمان خانگی وجود دارند که به برخی از آن ها در این مطلب اشاره شد تا برای تسکین درد پا امتحان کنید ولی بهترین کار ویزیت پزشک متخصص ارتوپد و جراح پا است. همچنین پیشنهاد می شود در طول درمان از کفش های طبی با کفی های طبی استفاده کنید .